Kaç Çeşit Ambulans Var?

Sağlık Bakanlığı tarafından yönetmelikler ile tarif edilmiş ve yaygın şekilde kullanılan 3 tip ambulans bulunmaktadır. Bunlar mavi şeritli hasta nakil ambulansları, kırmızı şeritli acil yardım ambulansları ve mavi-kırmızı şeritli yoğun bakım ambulanslarıdır. Hasta nakil ambulansları şoför ve sağlık personelinden oluşan 2 kişilik ekiplerle ve hayati tehlikenin bulunmadığı durumlarda hizmet verir.

Acil yardım ve yoğun bakım ambulansları şoför, ATT, paramedik veya doktordan oluşan 3 kişilik ekiplerle ve hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda hizmet verir. Acil yardım ve yoğun bakım ambulanslarında hastaya; hastaneye ulaşılıncaya kadar, hayata döndürücü tıbbi müdahale yapılma imkanını bulunmaktadır. Ege Ambulans bünyesinde hasta nakil, acil yardım ve yoğun bakım donanımlı ambulanslar ile hizmet vermekteyiz.

Hangi durumlarda 112'den, hangi durumlarda özel ambulans firmalarından faydalanabilirim?

Sağlık Bakanlığı 112 ambulans servisi uluslar arası standartlarda belirlenmiş; 32 parametre olarak da adlandırılan, acil durumlarda hastanın bulunduğu konumdan alınarak en yakın sağlık kuruluşuna nakledilmesi görevini ifa eder. Acil olgular dışındaki; muayene, laboratuar tetkiki, taburcu işlemleri, tomografi veya mr çekimi, vb. sağlık ihtiyaçları için özel ambulans firmalarından faydalanabilirsiniz.

Ege Ambulans olarak; 112’ye benzer şekilde, acil yardım ambulans hizmetleri de vermekteyiz. Özellikle hastanın veya hasta yakınının 112’nin sunduğu hizmet kapsamında en yakın sağlık kuruluşuna gitmek yerine, farklı bir özel/üniversite hastanesine nakil talep etmesi durumunda da ekiplerimiz şehiriçi, şehirler arası veya uluslar arası hasta transferi sağlayabilmektedir.

Ambulans ve ekibinin uygun olup olmadığını nasıl anlarım?

Özel olarak hizmet veren firmaların, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş Ambulans Servisi Uygunluk Belgesi, ambulanslarının ise İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş Ambulans Uygunluk Belgesi ile çalışması gerekmektedir. Ayrıca, ambulans üzerinde görev yapan personellerin, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş Personel Çalışma İzin Belgesi sahibi olması gerekmektedir. Ege Ambulans’ta görevli personelimiz, ekipteki görevini ve adını belirtir şekilde yaka kartları kullanmaktadır. Ayrıca tüm ambulanslarımız ve personelimiz İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bilgisi ve onayı ile hizmet vermektedir.

Firmamız talep edilmesi durumunda tüm araç ve personele ait çalışma belgesi ve ruhsatları paylaşmaktadır. Ne yazık ki bazı firmalar; diğer sektörlerde de olduğu gibi, kaçak ve usulsüz olarak çalışmakta ve bu durum hizmet alanların can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Ruhsatlı çalışan bir ambulans ve ekibinin, trafik kazası veya hatalı tıbbi müdahale vb. istenmeyen durumlarda, hizmet alıcıyı koruyan trafik sigortası veya mesleki mesuliyet sigortaları bulunmaktadır. Uygun hizmet vermeyen bir araç ile hizmet aldığınızda kendinizi ve sevdiklerinizi riske atmaktasınız. Sevdiklerinizi korumak ve bilinçli tüketim için aldığınız hizmetin içeriğini muhakkak sorgulayın.

Hastamı acil servise hasta nakil ambulansı ile götüremez miyim?

Hastane acil servislerinde ambulans ile hasta teslimi acil servisteki nöbetçi ekiplere yapılmaktadır. Acil servislerde görevli personel ambulans ile getirilen hastanızı; sadece ve sadece, ambulansta görevli paramedik veya doktor tarafından verilecek imza karşılığı teslim alır. İstisnai durumlar hariç, hasta nakil ambulansı ile yapılan sevklerde, hastanızın acil servise kabul edilmemesi olasıdır.

Bu nedenle görevli ekipte uygun personel olup olmadığını muhakkak sorgulamanız gerekmektedir. Ege Ambulans olarak, acil servise yapılacak hasta nakillerinin; herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, kırmızı şeritli acil yardım ambulansı ile yapılmasını öneririz

Ambulans ile sunduğunuz hizmetler nelerdir?

Ambulanslarımız ile sunduğumuz hizmetler sadece ambulans ile yapılan transfer ile sınırlı değildir. Hastalarımızı evlerindeki yataklarından hastanedeki yataklarına veya hastaneden evindeki yatağına kadar; hasta konforunu sağlayarak, teslim etmekteyiz. Ayrıca talep halinde, doktorlarımız ile yerinde muayene hizmeti veya sağlık personellerimiz ile serum, sonda takma, enjeksiyon vb. basit tıbbi hizmetleri de hastanın bulunduğu yerde vermekteyiz

Ambulans içinde hastamın yanında gitmek istiyorum. Bu mümkün müdür?

Ambulansların arka kabininde, taşınan hastaya sürekli sağlık hizmeti verilmektedir. Sağlık ekiplerinin hastaya müdahaleyi eksiksiz ve engelsiz bir şekilde yapabilmeleri için arka kabine refakatçi kabul edilmemektedir. Refakatçiler ekibin uygun gördüğü durumlarda ambulansın ön kısmında yolcu koltuğuna kabul edilmektedir.

Aracın koltuk kapasitesine göre refakatçi sayısı 2’yi geçemez. Ambulansların trafikte seri ve hızlı bir şekilde hareket etmesi gerektiği için refakatçilerin de emniyet kemeri kullanmaları zorunludur. Ambulansta refakatçi olarak eşlik edilmesi için rıza formu imzalanması gerekmektedir.

Hastaneden taburcu oluyoruz, eşyalarımızı ambulansa alabilir misiniz?

Hastanın kendi eşyaları var ve sağlık ekibinin hastaya müdahale etmesine engel teşkil etmiyecek miktarda ise ambulansa eşya kabul edilebilmektedir. Eşya kabulü, ambulansta görevli sağlık ekibi onayı ile yapılmaktadır.

Hangi hastanenin ambulansısınız?

Ege Ambulans mobil sağlık hizmetleri sunan bir ambulans servisidir. Türkiye genelinde tüm hastanelere, tıp merkezlerine ve sağlık kuruluşlarına ambulans hizmeti verebilmekteyiz. İzmir’de çeşitli özel hastaneler ve tıp merkezlerine anlaşmalı olarak ambulans servisi hizmeti vermekte olup, ambulansta sunulan hizmetlerin sorumluluğu firmamıza aittir.

Binamızda asansör yok veya mevcut asansöre sedye sığmaz. Hastamızı nasıl indirip-çıkaracağız?

Ambulanslarımızda hastanın konforunu koruyacak şekilde merdivenlerden veya asansörle rahatlıkla taşınabileceği sandalye sedye, kaşık sedye, şişme atel vb. tıbbi ekipman bulunmaktadır.

Hastamı şehir dışına götürebilir misiniz?

Ege Ambulans olarak Türkiye’nin tüm şehirlerine nakil hizmeti verebiliyoruz. Talep halinde hastanızı yurt dışına veya yurt dışından yurt içine de ambulansla transfer edebiliyoruz. Hastanın tıbbi durumunun uygun olması ve uçuş raporu bulunması durumunda uzun mesafeli hasta nakillerini ticari uçuşlarda medikal eskort ile veyahut anlaşmalı hava ambulans firmaları ile yapabiliyoruz.

Ödediğim ambulans hizmeti ücretini sigorta şirketimden alabilir miyim?

Sigortanız özel ambulans hizmetlerini karşılıyor ise ambulans ekibimiz ile yaptığınız transfere ait epikriz , hasta nakil formu ve düzenlenen fatura ile sigorta şirketinizden ödemenizi alabilirsiniz. Sigorta şirketiniz ile irtibata geçerek poliçenizin ambulans hizmetlerini karşılayıp karşılamadığını öğrenebilirsiniz. SSK ve emekli sandığı üyeleri de, kamudan hizmet alamadığını belgelemesi durumunda nakil ücretinin bir miktarını geri ödeme olarak alabilmektedir.

Ambulanslarınızda doktor var mı?

Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine göre kırmızı şeritli acil yardım ambulanslarında bulundurulması gereken asgari personel şoför, acil tıp teknisyeni ve paramedik olarak belirlenmiştir. Ege Ambulans olarak firmamız bünyesinde bulunan 5 hekimimiz ile, talep edilen durumlarda ücret farkı ile doktorlu ambulans hizmeti de sunabilmekteyiz. Doktorlu ambulans hizmetinden faydalanabilmek için 444 5 911 numaralı çağrı merkezimizden bilgi alabilirsiniz.

Ambulans ücretini nasıl ödeyebilirim?

Ambulans ücretlerini ekibimize nakit olarak ödeyebileceğiniz gibi, ekiplerimizde bulunan mobil POS cihazlarından veya mail order yöntemi ile kredi kartınızla veya banka havale/eft yolu ile yapabilirsiniz. Tüm ambulans transferlerimiz için fatura düzenlenmekte olup, elden teslim almadığınız faturalar, ekiplere bildirdiğiniz adresinize kargo ile gönderilmektedir.